1
زبان و ادبیات عربی/ دانشکده ادبیات/ دانشگاه الزهرا/ تهران/ ایران.
2
زبان و ادبیات عربی/ دانشکده ادبیات و زبانهای خارجی/ دانشگاه علامه طباطبایی/ تهران/ ایران
چکیده
سبکشناسی علمی است روشمند که بر فهم متن تکیه دارد و در پی آن است تا از طریق بعد لغوی متن و درک روابط اجزای داخلی آن، ارزش زیباییشناسی ساختار متن را کشف کند. شعر «الجسر» از دیوان «حبیبتی تنهض من نومها» از محمود درویش است. در این قصیده موضوعاتی از جمله اصرار به بازگشت به وطن، آشکار کردن جنایت صهیونیستها و ذکر مشکلات مردم فلسطین در راه بازگشت به وطن خود را شامل میشود. این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی این شعر محمود درویش را در سه سطح سبکشناسی زبانی، فکری و ادبی تحلیل و بررسی کند. در سطح زبانی تلاش شده است با تحلیل سطح آواها، موسیقی، واژگان و نحو، زیباییهای این شعر مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین سعی شده است تا در سطح فکری مهمترین محورهای افکار شاعر تبیین شود و در پایان در سطح ادبی شعر را به لحاظ وجود مؤلفههایی چون استعاره، کنایه و رمز بررسی و تحلیل کند. درنهایت با بررسی این سطوح تبیین گردید که شاعر، زبان شعری خود را متناسب با بیان افکار خود قرار داده است و برای ذکر هر یک از این افکار، زبان و ادب را به خدمت خود میگیرد و آن پیام را به مخاطب خود میرساند. شاعر تمامی این قابلیتهای موجود در زبان را به جهت القای پایداری فلسطینیان در برابر صهیونیستها و بازپسگیری سرزمین خود به کار گرفته است.
دهقانی, سمانه, & ناظمیان, رضا. (1401). واکاوی سبکشناسانه در قصیدهی «الجسر» از محمود درویش براساس ادبیات پایداری. پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب, 4(1), 88-104.
MLA
سمانه دهقانی; رضا ناظمیان. "واکاوی سبکشناسانه در قصیدهی «الجسر» از محمود درویش براساس ادبیات پایداری", پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب, 4, 1, 1401, 88-104.
HARVARD
دهقانی, سمانه, ناظمیان, رضا. (1401). 'واکاوی سبکشناسانه در قصیدهی «الجسر» از محمود درویش براساس ادبیات پایداری', پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب, 4(1), pp. 88-104.
VANCOUVER
دهقانی, سمانه, ناظمیان, رضا. واکاوی سبکشناسانه در قصیدهی «الجسر» از محمود درویش براساس ادبیات پایداری. پژوهش در آموزش زبان و ادبیات عرب, 1401; 4(1): 88-104.